Belgisch aardappelseizoen wordt geen ‘business as usual’

Momenteel is het best spannend op de Belgische aardappelmarkt. Alles wijst erop dat het geen gewoon seizoen gaat worden. “Het groeiseizoen voor aardappelen leek vrij normaal wat betreft de gemiddelde zonneschijn, neerslag en temperaturen. Deze weersomstandigheden werden echter gegroepeerd in blokken. Zo bleek de neerslag in juni een historisch record te zijn en zijn de hoge temperaturen van eind augustus zeldzaam. De huidige temperaturen van boven de 30° C voor half september blijken sinds 1901 nog nooit gehaald. Kortom, het kan niet anders of ook de aardappel zal zich gestresseerd gevoeld hebben met deze extreme weersomstandigheden”, legt Romain Cools van Belgapom uit. Hij vervolgt: “De gevolgen worden stilaan duidelijk: de areaaluitbreiding met een kleine 10 % in België is wellicht verloren gegaan door niet opgekomen pootgoed (als gevolg van de koude lente) en de overstroomde velden als gevolg van de zondvloed in juni.” Meer
Copy the text of the story above and then translate