All News

Onderzoeker veredelingsbedrijf Meijer: ‘De zoektocht naar de ideale aardappel is een soort Idols’

Een aardappel moet strenge tests doorstaan voor dat het een nieuw ras is (foto: Omroep Zeeland)

Een aardappel moet strenge tests doorstaan voor dat het een nieuw ras is (foto: Omroep Zeeland)

De zoektocht naar een aardappelras dat tegen extreme weersomstandigheden kan, zoals droogte, is selecteren, selecteren en nog eens selecteren. “Het is net Idols: je begint met duizenden kandidaten en daarvan valt meteen het grootste deel af. De honderden kandidaten die overblijven, worden verder getest en uiteindelijk kom je uit bij het ultieme ras”, legt Guus Heselmans uit. Hij is onderzoeker bij veredelingsbedrijf Meijer in Rilland. Dat onderzoeken gebeurt eerst in een kas, waar het zaadje ontkiemt, en daarna in het laboratorium. “Daar bekijken we het DNA om te zien of het de juiste eigenschappen heeft. Als dat zo is, komt het op een proefveld te staan.” Achter de kantoren van Meijer ligt een enorme lap grond. Daar worden duizenden plantjes getest. “We blijven altijd zoeken naar een stabiel ras dat tegen de extreme weersomstandigheden kan. Dat is een proces van zeven, acht, misschien wel negen jaar.” Meer 

Categories: All News, Breeding